dimecres, 22 d’octubre del 2008

Hotel Hilton / Pinten bastos

A mitjans de juliol se’m va demanar, des de l’Ajuntament, l’article d’opinió de CiU per el proper Pregoner. Habitualment se’ns demana amb un termini de lliurament molt curt, es a dir, que ens donen molt pocs dies per fer-ho. Aquesta darrera ocasió no va ser cap excepció. Tenien previst treure la revista a primers de setembre, per tant vaig entendre l’urgència i a finals de juliol varem entregar el nostre escrit. Estem a mitjans llargs d’octubre i la publicació encara no ha sortit.
Crec que ens mereixem que aquest escrit es pugui llegir ja, per tant aquí el teniu. Potser hi ha algunes informacions desfasades en el temps, però en general es bastant actual.

Article d’opinió de CiU de Sant Joan previst pel Pregoner de setembre:

Pinten bastos

No descobrirem res si diem que la situació econòmica esta fotuda, no tant sols a nivell particular i municipal, sinó també pel que fa al país, al continent i, fins i tot, a nivell mundial.
Des de ja fa molts mesos podem llegir als diaris o escoltar als mitjans audiovisuals que hem entrat de ple en una espiral negativa, on les hipoteques pugen, s’agreuja la deslocalització d’empreses, creix l’atur, augmenten les situacions concursals, tanquen empreses dia si dia també, s’encareixen els productes bàsics, no parlem del gasoil, baixen les previsions de creixement…..el resultat d’això es que no hi ha, ni haurà fins no se quan, ni un “duro” a la caixa. Davant aquesta caòtica situació nomes ens queda una solució, estrènyer, encara una mica mes, el cinturó. Per cert, no cal que ho digui ni el diari ni la tele, estic segur que tots ens hi trobem i ho tastem tastant en primera persona.

Si fem una fotografia d’aquesta situació i la centrem en Sant Joan veurem que ens ha sortit desenfocada i en blanc i negre, ja que al nostre municipi també pinten bastos. Creixem, i mes que creixerem, en població però sense uns equipaments a l’alçada, sense els serveis que ens mereixem i sense l’oferta de llocs de treballs que necessitem.
Ara, mes que mai, es quan el nostre alcalde ha d’agafar la maleta i anar a buscar, allà on calgui, empreses o empresetes, per que s’emplacin al nostre municipi i donin feina a la gent del nostre poble. L’oferta que van fer a Pirelli que la mantinguin per qui sigui. Així li varem dir i li varem demanar en el darrer Ple de Juliol.

La situació preocupa i amoïna, però hi ha un fet que ens hauria d’enutjar, i molt. Saben quin es el cost del Centre Penitenciari dels Lledoners de Sant Joan de Vilatorrada que properament començarà a rebre els primers reclusos? 105 milions d’euros (mes de disset mil milions de les antigues pessetes)!!!
No cal reobrir el debat de si aquesta instal·lació sabia de fer o no a Sant Joan, ni de si els terrenys de les Torres eren els mes adients, ni de les formes en que ens la van colar, ni de moltes altres coses, però el que si hem de fer es preguntar-nos com es possible que es destinin 105 milions d’euros a un equipament per 750 persones? Els prego que, a l’octubre, quan hi hagi jornada de portes obertes, hi vagin i puguin veure amb els seus propis ulls la magnitud i el luxe d’aquesta presó. Estic d’acord en que un presoner (persona privada de llibertat per un delicte que ha comès) ha de gaudir d’unes condicions de vida dignes i que l’objectiu de la reclusió es que, mitjançant les teràpies necessàries i després d’un període determinat, es pugui reenganxar a la societat . Això si, però el que no podem tolerar es que el pavelló poliesportiu, la piscina, les grans avingudes, els accessos,…que te aquesta presó siguin notablement millors als que tenim al nostre municipi per a una població de mes de deu mil habitants.

En el moment de que, i no tant sols a Sant Joan sinó arreu, no manqui cap plaça de llar d’infants, ni de residencia per la gent gran, de quan no faltin places escolars ni hi hagin cargoleres als patis de les escoles, de quan no haguem de perdre tot el dia per anar al metge o tinguem llistes d’espera eternes per una operació, o qualsevol altre necessitat bàsica que us pugueu o vulgueu imaginar, en aquell moment estaré d’acord amb el tipus de presó que han fet.

Grup municipal de CiU

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Gil,

crec que hi ha quelcom que obvies, i es que la presó és un NOU equipament. Per aquest motiu, destaca tot el que tu comentes, perquè precisament, és nou de trinca.

Crec que compares dues qüestions que son, al meu parer, incomparables, un equipament penitenciari i un municipi. Evidentment que els municipis han de gaudir d'equipaments i espais de qualitat. Però, perquè no una presó? Tu mateix comentes, correctament, que un reclús és "persona privada de llibertat per un delicte que ha comès". Efectivament, un la justicia retalla el dret a la llibertat d'aquesta persona, però no la resta dels seus drets. Com per exemple, el dret a l'esbarjo, a la cultura, etc.

Salutacions i endavant amb el blog.

Gil Ariso i Planas ha dit...

Entenc el teu punt de vista però no el puc acabar de compartir. Que sigui un equipament NOU de trinca no vol dir que hagi de ser sobredimensionat i espectacular com es el cas d’aquest centre penitenciari. Sent sincer et diré que no el puc comparar amb cap altre, doncs aquest es l’únic que he pogut veure i tocar físicament, però continuo dient que em sembla una exageració. Es poden arribar a garantir els drets fonamentals dels reclusos, que tu remarques, sense tantes excel•lències i, per tant, sense tanta inversió econòmica, que prou falta fa en altres equipaments per la resta de la població/societat.
De totes maneres en el que segur que tots dos estem d’acord es en que la llibertat es un dels drets mes sagrats que hi ha. Aprofitem-ho, ara que podem, i que per molts anys puguem manifestar els nostres punts de vista per molt diferents que siguin.

Anònim ha dit...

Bona tarda,

hem sembla una frivolitat anomenar "hotel" a un centre penitenciari. Es nota que no coneixes la vida diària d'un centre d'aquest tipus. Una persona que aspira a l'alcaldia d'un municipi que alberga una presó hauria de mostrar una altra sensibilitat. Quina vergonya.

Gil Ariso i Planas ha dit...

Amic, les monedes tenen dues cares. Ves per on tu has triat cara i jo creu, o a l’inrevés. Estic segur que entens perfectament el que vull dir amb la paraula hotel.
T’animo a seguir llegint la resta de l’escrit, no et quedis només amb el títol. I si pots aprofita avui a la tarda o demà al matí, si es que encara no ho has pogut fer, i ves-hi de visita.
Per mi una vergonya es tenir els patis de les escoles plens de cargoleres, tenir residencies tancades quan fa mes d’un any que estan acabades, no tenir pediatres en municipis de mes de 10000 habitants,.......

el blog del Marañón ha dit...

intentar, en ple segle XXI, ser alcalde d'un municipi amb idees pròpies no del segle XIX és bastant dificil. Però bé, com tu dius temps al temps. Per sort el feixisme institucionalitzat fa temps que va caure.

Gil Ariso i Planas ha dit...

Benvolgut company Albert, crec que la teva opinió no la bases en el que has llegit en aquest post ni en el que pots arribar a pensar de mi. El teu subconscient et traeix i veus papus a tot arreu. Que hi ha en aquest escrit que tu mateix no puguis compartir? La sort és que el que va caure va ser el comunisme visceral.

Anònim ha dit...

Un equipament projectat i construït en poc menys de 4 anys. A Sant Joan escoles saturades, el nou institut sense data, l'ambulatori nou tancat sense data i sense metges, sense pediatre. L'únic equipament la presó. Això d'aquesta presó serà insostenible i més amb el que ens caurà a sobre. Fer un equipament d'aquestes característiques a Sant Joan és tracta la població d'ignorats.

Parlar que la presó serà el motor econòmic del municipi és ser un ximple. Jo vull motor econòmic,serveis, equipament i el que faci falta sense presó. I si tanta falta fa que la Posin a Cornellà, no ?
Crec que entre la dignitat i el luxe, encara hi ha diferència , estic d'acord amb aquesta presó és un luxe, un luxe per les nostres butxaques i un luxe pels presos. Repeteixo una cosa és la dignitat de les persones i l'altre és fer aquests equipament fora de lloc.

Anònim ha dit...

Comparteixo amb el Gil les reflexions que fa respecte la presó i a la vegada crec que no s'ha de confondre "privat de llibertat" amb "equipaments", són dues coses totalment diferents. Voler fer-ho és qüestió de demagògia i ja en tenim prou en aquest poble com per continuar així.

On són els ecologistes "de debò" davant la contaminació lumínica de la presó, la manca de Lledoners i la destrossa de part del medi per accedir a la presó? on són, no es veuen, només cobren?

Si la presó ha de ser el motor econòmic de Sant Joan, anem arreglats. Potser hi ha qui confon motor econòmic personal amb motor econòmic de població, lleugera diferència, com "privat de llibertat" i "equipaments"